Praktische info voor ouders

SOSbabysit gaat er van uit dat je samen met de babysitter goede afspraken maakt vooraleer de babysitbeurt van start gaat. Wij geven je alvast enkele praktische tips mee die ervoor moeten zorgen dat jullie afspraak vlot verloopt!

Vooraf

 • Is er specifieke info over de kinderen die de babysitter zeker moet weten? Is je kindje bijvoorbeeld een beetje ziek? Is hij/zij allergisch voor voedsel of insectenbeten? Wanneer gaat je kindje naar bed? Moet er nog voor een tussendoortje of voor een maaltijd gezorgd worden? Wij hebben een handig heen-en-weerboekje voor jou gemaakt dat je kan invullen en samen overlopen met de babysitter.
 • Kan de afspraak om een of andere reden niet doorgaan? Annuleer de afspraak dan tijdig via de applicatie www.sosbabysit.be. In je afsprakenoverzicht kan je een afspraak eenvoudig annuleren door een klik op de knop! De babysitter krijgt vervolgens een bericht dat de afspraak niet langer doorgaat. Je moet wel even toevoegen waarom de babysitbeurt niet kan doorgaan.

Tijdens de babysitbeurt

 • Spreek je voor het eerst af met een babysitter? Dan is het aangeraden om even een rondleiding door het huis te geven. Waar is de slaap- en badkamer van de kinderen? Waar ligt de kleding van de kinderen? Hoe werkt de verwarming, microgolfoven of de alarminstallatie? Waar kan de babysitter het EHBO-kistje vinden? 
 • Geef de babysitter altijd het telefoonnummer waarop hij/zij jou kan bereiken in geval van nood. Een tweede telefoonnummer, bijvoorbeeld van de buren, grootouders of andere familieleden is ook aangewezen. 
 • Wie is jullie huisarts? Geef het nummer van de arts of de wachtpost door. Gebruik hiervoor zeker het heen-en-weerboekje, zodat de babysitter alle info bij de hand heeft.
 • Het is niet de bedoeling dat de babysitter huishoudelijke taken overneemt, geef duidelijk je verwachtingen door. Moet de babysitter voor een tussendoortje zorgen? Moet er nog een flesje of papje bereid worden? Of een maaltijd opgewarmd?
 • Zorg voor een hapje en een drankje voor de babysitter.
 • Bij de start van de babysitbeurt duwt de babysitter de timer op de app. Aan het einde van de beurt stop ze de timer, zo weet je precies welke vergoeding je aan de babysitter moet betalen. 
 • Is je kindje ziek en moet hij/zij medicatie nemen? Onze babysitters mogen enkel medicatie toedienen als het gezin dit schriftelijk heeft bevestigd. Je moet duidelijk omschrijven welke medicijnen genomen moeten worden, op welk tijdstip, dosis en wijze van toediening. We maakten hiervoor een handige tabel in het heen-en-weerboekje.

Achteraf 

 • Is de babysitbeurt afgelopen? Dan drukt de babysitter opnieuw op de timer om deze te stoppen. Je krijgt het bedrag te zien dat je aan de babysitter moet betalen. Zorg ervoor dat je voldoende en gepast cash geld in huis hebt. Respecteer de afgesproken tarieven. 
 • Vraag aan de babysitter hoe de avond is verlopen. Was alles voor hem/haar duidelijk? Is de avond vlot verlopen? 
Nog vragen?

Bekijk onze praktische info voor meer over SOSbabysit

Veelgestelde vragen