Veelgestelde vragen

Voor gezinnen | Voor babysitters

Voor gezinnen

Hoe maak ik een afspraak met een babysitter via SOSbabysit? 

Je legt een nieuwe afspraak altijd vast via de website www.sosbabysit.be.
Als gezin kan je vooraf zien hoeveel babysitters in jouw buurt actief zijn:

 • Je kan tussen de profielen van de babysitters zelf op zoek gaan naar een geschikte babysitter. Je geeft zelf aan welke zoekcriteria voor jou belangrijk zijn (vb. regio, vervoer, …)
 • Je maakt zelf een afspraak met de babysitter van jouw keuze via een online bericht
 • Een babysitbeurt reserveer je voor minstens 2u
 • Een reservatie via SOSbabysit gebeurt op een veilige manier, bovendien is jouw gezin en de babysitter verzekerd tegen schade en ongevallen

SOSbabysit kan niet garanderen dat voor elke vraag een oplossing kan gevonden worden.

Screent SOSbabysit ouders en babysitters? 

Elke babysitter volgt vooraf een tweedaagse opleiding bij SOSbabysit. Pas wanneer deze opleiding succesvol is afgerond, krijgen de babysitters toegang tot het online platform en kunnen gezinnen een afspraak maken met de babysitter. 
SOSbabysit houdt een intakegesprek met elk nieuw gezin, zo krijgen wij een goed beeld over de gezinssamenstelling en eventuele speciale noden van het gezin in kwestie. 

Echter, SOSbabysit is niet verantwoordelijk voor de onderlinge contacten tussen de gezinnen en de babysitters. Via het online platform www.sosbabysit.be faciliteren wij enkel het contact tussen gezinnen en babysitters.
Wij raden zowel gezinnen als babysitters aan om vooraf een kennismakingsgesprek te hebben zodat beiden een goed beeld krijgen over het gezin/de babysitter. 

Communiceer, voor je eigen veiligheid en bescherming alleen via de chatfunctie op www.sosbabysit.be. Lees hierover meer in ons privacy- en cookiebeleid.

Heb ik als ouder recht op fiscale aftrek voor kinderopvangkosten?

Neen, ouders kunnen de vergoeding die ze aan de babysitter betalen niet fiscaal inbrengen.

Wat kost SOSbabysit?

Als gezin betaal je een jaarlijkse ledenbijdrage van 12 euro. Hiermee betaalt SOSbabysit de verzekering en de opleiding van de babysitters. 

De tarieven van SOSbabysit voor een babysitbeurt zijn de volgende: 

 • Per uur betaal je 6 euro (met een minimum van twee babysituren per opdracht)
 • Hierna betaal je 1 euro per 10 minuten
 • Overnachting (van 00u00 tot 08u00): 20 euro en een ontbijt

Enkele concrete voorbeelden:

 • Voor een babysitbeurt van 18u30 tot 20u45 betaal je 14 euro
 • Voor een babysitbeurt van 20u00 tot 21u00 betaal je 12 euro
 • Voor een babysitbeurt van 20u00 tot 9u00 betaal je 50 euro

Bij de start van de babysitbeurt logt de babysitter in op onze app en druke op de timer. De teller begint dan te lopen. Is de babysitbeurt afgelopen? Dan drukt ze opnieuw op timer om deze te stoppen. Op de teller zien jullie het bedrag dat de ouders aan de babysitter moet betalen.

TIP: zorg dat je voldoende geld bij de hand hebt om de babysitter cash uit te betalen! 

Hoe betaal ik de babysitter? 

Bij de start van de babysitbeurt logt de babysitter in op onze app en drukt ze op de timer. De teller begint dan te lopen. Is de babysitbeurt afgelopen? Dan drukt ze opnieuw op de teller en jullie zien het bedrag dat de ouders aan de babysitter moet betalen.

TIP: zorg dat je voldoende en gepast geld bij de hand hebt om de babysitter cash uit te betalen! 

De tarieven van SOSbabysit voor een babysitbeurt zijn de volgende: 

 • Per uur 6 euro (met een minimum van twee babysituren per opdracht)
 • Hierna betaal je 1 euro per 10 minuten
 • Overnachting (van 00u00 tot 08u00): 20 euro en een ontbijt

Kan ik me uitschrijven op SOSbabysit? 

Ja, dat kan. Wil je niet langer gebruik maken van SOSbabysit, stuur ons dan een berichtje via het contactformulier. Wij zorgen ervoor dat jouw account gedeactiveerd wordt en niet langer zichtbaar is op het onlineplatform. 

Waar kan ik terecht met mijn vragen of klachten?

Heb je vragen of opmerkingen? Verliep een babysitbeurt niet zoals gehoopt? Of heb je problemen bij het aanmelden of vervolledigen van je profiel? 

Geen nood, je kan steeds bij ons terecht!

 • Vul het contactformulier in
 • Bel naar 011/278 510 tijdens de kantooruren (van maandag tot donderdag van 08u00 tot 16u30 en op vrijdag van 08u00 tot 12u00)
 • Stuur een mailtje naar sosbabysit@devoorzorg.be

Is deze website veilig? 

Ja, SOSbabysit gaat zorgvuldig om met de gegevens die jij deelt in jouw profiel. We raden je ook aan om steeds via www.sosbabysit.be te communiceren met je babysitter/gezin. Dat is de meest veilige manier en kunnen wij jou helpen mocht er iets fout lopen. 

We raden je om deze reden ook aan om nooit contactgegevens op je profiel te vermelden. Als je buiten www.sosbabysit.be om communiceert met het gezin of de babysitter, dan kunnen wij jouw gegevens niet langer beschermen en loop je een groter risico op internetfraude. 

Waarom is de verzekering zo belangrijk? 

Wettelijk gezien valt een babysitter onder de categorie huispersoneel, het maakt niet uit of het om een eenmalige afspraak dan wel om regelmatige babysitopdrachten gaat. Het gezin is op dat moment dus eigenlijk ‘werkgever’ van de babysitter. Het gezin is dan aansprakelijk en moet twee soorten verzekeringen afgesloten hebben:

 • Een polis burgerlijke aansprakelijkheid.
 • Een polis arbeidsongevallen huispersoneel. Die polis dekt de schadeloosstelling in geval van een ongeval tijdens de babysitopdracht, ook onderweg van en naar de opdracht.

Maak je een afspraak met een babysitter via SOSbabysit? Dan hoef je als gezin geen extra verzekering af te sluiten. In geval van schade of ongeval ben je bij SOSbabysit voldoende verzekerd.

Maak je een afspraak buiten SOSbabysit om? Helaas, dan ben je niet verzekerd! Maak dus steeds gebruik van ons online platform!

Moet ik lid zijn van VIVA-SVV of De Voorzorg om gebruik te kunnen maken van SOSbabysit?

Nee, uiteraard niet. De diensten van SOSbabysit staan voor iedereen open, ongeacht of je lid bent van VIVA-SVV of De Voorzorg.

We vragen wel een jaarlijkse bijdrage van 12 euro om als gezin gebruik te kunnen maken van SOSbabysit. Hiermee bekostigen we onder andere de verzekering en de opleiding van de babysitters. 

Hoe bereid ik mij het best voor op een eerste babysitbeurt met een nieuwe babysitter?

Zorg ervoor dat je alle nodige praktische informatie over je gezin bij de hand hebt als de eerste babysitbeurt van start gaat. Zijn er specifieke zorgbehoeften waarmee de babysitter rekening mee moet houden? Zijn er huisdieren aanwezig in huis? Moeten de kinderen nog een maaltijd krijgen? Waar liggen propere kleren voor de kinderen? Wie is jullie huisdokter?
Wil je zeker niets vergeten? Dan is dit formulier een handige tool! Vul het in, druk het af en geef het aan de babysitter.

Je spreekt de eerste keer best ook wat vroeger af, dan heb je nog voldoende tijd om alles eerst te overlopen en de babysitter kennis te laten maken met de kindjes. 

Wat moet ik doen als ik een afspraak wil annuleren?

Als gezin kan je een afspraak annuleren via een knop op je profiel. De babysitter ontvangt dan een berichtje

De babysitter kan de afspraak ook annuleren via zijn/haar profiel. Hij/zij moet wel de reden meegeven waarom de afspraak niet kan doorgaan.

We vragen aan zowel de babysitter als het gezin om ten laatste 24u voor de afspraak te annuleren. 

Mijn kind heeft een handicap. Kunnen de babysitters van SOSbabysit daarmee omgaan?

Er zijn zeker babysitters die op jouw kind kunnen passen. We raden je wel om het vooraf zeker door te geven wanneer je de afspraak maakt. Zo kan de babysitter zich voorbereiden. 
Vind je niet meteen een babysitter? Dan kan je ons ook contacteren via het contactformulier of telefonisch tijdens de kantooruren (van maandag tot donderdag van 08u00 tot 16u30 en op vrijdag van 08u00 tot 12u00)

Ik zoek een babysitter voor een andere locatie dan mijn thuis. Kan dat?

Ja, dat kan zeker! Het online platform geeft automatisch babysitters door die in jouw regio wonen. je kan echter ook handmatig je regio aanpassen. Hou er wel rekening mee dat onze babysitters in Limburg wonen. Geef ook zeker vooraf door dat deze babysitbeurt op een ander adres dan op jouw thuisadres zal doorgaan. 

Kan ik ook een afspraak maken met een babysitter via sms?

We raden je aan om alle afspraken en berichten te versturen via ons online platform www.sosbabysit.be. Dat is de meest veilige manier en dan kunnen wij jou helpen mocht er iets fout lopen. 

We raden je om deze reden ook aan om nooit contactgegevens op je profiel te vermelden. www.sosbabysit.be is een veilige website en we doen er alles aan om jouw gegevens te beschermen. Als je buiten www.sosbabysit.be om communiceert met het gezin of de babysitter, dan kunnen wij jouw gegevens niet langer beschermen en loop je een groter risico op internetfraude.

Kan ik een babysit eerst zien vooraleer ik een afspraak maak om te babysitten? 

Ja, je kan aan de babysitter vragen om vooraf af te spreken en op die manier met elkaar kennis te maken. De babysitter heeft wel het recht om dit te weigeren.

Een afspraak vooraf is echter niet nodig. Zowel de gezinnen als de babysitters werden vooraf gescreend door SOSbabysit.be. We raden je wel aan om tijdens de eerste babysitbeurt  voldoende tijd te voorzien om de babysitter wegwijs te maken in je huis. Je kan hiervoor ook een handig formulier invullen en afgeven aan de babysitter.

Vanaf welke leeftijd mag een jongere babysitten? 

De babysitters van SOSbabysit kunnen vanaf de leeftijd van 16 aan de slag. 

Wat leren de babysitters tijdens hun tweedaagse opleiding?

Tijdens de tweedaagse opleiding geven we de jongeren een aantal basisvaardigheden mee. De vorming bestaat uit 4 modules: 

 • EHBO en levensreddend handelen bij jonge kinderen: de jongeren leren hoe te reageren in een noodsituatie en oefenen verschillende reanimatietechnieken.
 • Verzorging van baby en peuter: tijdens deze workshop leren de jongeren een luier verversen, een flesje maken en leren ze bij over het slaap- en gedragspatroon van zuigelingen en peuters
 • Ontwikkeling van het jonge kind: tijdens deze module leren de jongeren meer over de psychologie van kinderen. Wat begrijpt een kleuter? Hoe kan je spelen met een peuter? Hoe ga je om met ongepast gedrag van de kinderen? 
 • Omgaan met de regels binnen het gezin: een babysitter komt terecht in een gezin waar al bepaalde regels en gewoonten gelden. Hoe ga je hier respectvol mee om? Hoe gedraag je je naar ouders? 

Daarnaast zijn er regelmatig terugkomdagen waarop we de babysitters toffe workshops aanbieden en ze zo hun vaardigheden kunnen aanscherpen. 

Voor babysitters

Screent SOSbabysit ouders en babysitters? 

Elke babysitter volgt vooraf een tweedaagse opleiding bij SOSbabysit. Pas wanneer deze opleiding succesvol is afgerond, krijgen de babysitters toegang tot het online platform en kunnen gezinnen een afspraak maken met de babysitter. 
SOSbabysit houdt een intakegesprek met elk nieuw gezin, zo krijgen wij een goed beeld over de gezinssamenstelling en eventuele speciale noden van het gezin in kwestie. 

Echter, SOSbabysit is niet verantwoordelijk voor de onderlinge contacten tussen de gezinnen en de babysitters. Via het online platform www.sosbabysit.be faciliteren wij enkel het contact tussen ouders en babysitters.
Wij raden zowel ouders als babysitters aan om vooraf een kennismakingsgesprek te hebben zodat beiden een goed beeld krijgen over het gezin/de babysitter. 

Communiceer, voor je eigen veiligheid en bescherming, alleen via de chatfunctie op www.sosbabysit.be. Lees hierover meer in ons privacy- en cookiebeleid.


Kan ik me uitschrijven op SOSbabysit? 

Ja, dat kan. Wil je niet langer gebruik maken van SOSbabysit, stuur ons dan een berichtje via het contactformulier. Wij zorgen ervoor dat jouw account gedeactiveerd wordt en niet langer zichtbaar is op het onlineplatform. 

Hoe maak ik meer kans op een opdracht?

Gezinnen die op zoek zijn naar een babysitter zullen jou sneller contacteren als je profiel volledig ingevuld is. Hoe pak je dit aan? 

 • Meld je aan op ons platform. Wij sturen je een uitnodiging voor een van onze vormingsweekends
 • Volg de tweedaagse opleiding
 • Vervolledig je profiel: upload een foto, geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet, geef je hobby’s en vaardigheden door, …
 • Klaar!

Ouders zullen jou contacteren via het online platform, je krijgt dan ook een mailtje. Hou je profiel en mailbox dus zeker in de gaten en mis geen enkele opdracht!

Waar kan ik terecht met mijn vragen of klachten?

Heb je vragen of opmerkingen? Verliep een babysitbeurt niet zoals gehoopt? Of heb je problemen bij het aanmelden of vervolledigen van je profiel? 

Geen nood, je kan steeds bij ons terecht!

 • Vul het contactformulier in
 • Bel naar 011/278 510 tijdens de kantooruren (van maandag tot donderdag van 08u00 tot 16u30 en op vrijdag van 08u00 tot 12u00)
 • Stuur een mailtje naar sosbabysit@devoorzorg.be

Wat moet ik doen om babysitter te worden?

Babysitter worden bij SOSbabysit is erg eenvoudig!

Meld je aan op ons platform. Wij sturen je een uitnodiging voor een van onze vormingsweekends

 • Volg de tweedaagse opleiding
 • Vervolledig je profiel: upload een foto, geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet, geef je hobby’s en vaardigheden door,…
 • Klaar!

Is deze website veilig? 

Ja, SOSbabysit gaat zorgvuldig om met de gegevens die jij deelt in jouw profiel. We raden je ook aan om steeds via www.sosbabysit.be te communiceren met je gezin. Dat is de meest veilige manier en kunnen wij jou helpen mocht er iets fout lopen. 

We raden je om deze reden ook aan om nooit contactgegevens op je profiel te vermelden. Als je buiten www.sosbabysit.be om communiceert met het gezin, dan kunnen wij jouw gegevens niet langer beschermen en loop je een groter risico op internetfraude. 

Waarom is de verzekering zo belangrijk? 

Wettelijk gezien valt een babysitter onder de categorie huispersoneel, het maakt niet uit of het om een eenmalige afspraak dan wel om regelmatige babysitopdrachten gaat. Het gezin is op dat moment dus eigenlijk ‘werkgever’ van de babysitter. Het gezin is dan aansprakelijk en moet twee soorten verzekeringen afgesloten hebben:

 • Een polis burgerlijke aansprakelijkheid.
 • Een polis arbeidsongevallen huispersoneel. Die polis dekt de schadeloosstelling in geval van een ongeval tijdens de babysitopdracht, ook onderweg van en naar de opdracht.

Maak je een afspraak met een babysitter via SOSbabysit? Dan hoef je als gezin geen extra verzekering af te sluiten. In geval van schade of ongeval ben je bij SOSbabysit voldoende verzekerd.

Maak je een afspraak buiten SOSbabysit om? Helaas, dan ben je niet verzekerd! Maak dus steeds gebruik van ons online platform!

Moet ik lid zijn van VIVA-SVV of De Voorzorg om gebruik te kunnen maken van SOSbabysit?

Nee, uiteraard niet. De diensten van SOSbabysit staan voor iedereen open, ongeacht of je lid bent van VIVA-SVV of De Voorzorg.

We vragen wel een jaarlijkse bijdrage van 12 euro om als gezin gebruik te kunnen maken van SOSbabysit. Hiermee bekostigen we onder andere de verzekering en de opleiding van de babysitters. 

Hoe bereid ik mij het best voor op een eerste babysitbeurt in een nieuw gezin?

Zorg ervoor dat je alle nodige praktische informatie over het gezin bij de hand hebt als de eerste babysitbeurt van start gaat. Zijn er specifieke zorgbehoeften waarmee je rekening mee moet houden? Zijn er huisdieren aanwezig in huis? Moeten de kinderen nog een maaltijd krijgen? Waar liggen propere kleren voor de kinderen? Wie is de huisdokter?
Dit formulier is een handige tool, druk het af en neem het mee naar je babysitgezin. 

Je spreekt de eerste keer best ook wat vroeger af, dan heb je nog voldoende tijd om alles eerst te overlopen en kennis te maken met het gezin. 

Wat moet ik doen als ik een afspraak wil annuleren?

Je kan de afspraak annuleren via jouw profiel. Je stuurt een bericht naar het gezin en geeft aan waarom de afspraak niet kan doorgaan.

We vragen aan zowel de babysitter als het gezin om ten laatste 24u voor de afspraak te annuleren. 

Kan ik ook een afspraak maken via sms?

We raden je aan om alle afspraken en berichten te versturen via ons online platform www.sosbabysit.be. Dat is de meest veilige manier en kunnen wij jou helpen mocht er iets fout lopen. 

We raden je om deze reden ook aan om nooit contactgegevens op je profiel te vermelden. www.sosbabysit.be is een veilige website en we doen er alles aan om jouw gegevens te beschermen. Als je buiten www.sosbabysit.be om communiceert met het gezin of de babysitter, dan kunnen wij jouw gegevens niet langer beschermen en loop je een groter risico op internetfraude. 

Vanaf welke leeftijd mag een jongere babysitten? 

De babysitters van SOSbabysit kunnen vanaf de leeftijd van 16 aan de slag. 

Wat leren de babysitters tijdens hun tweedaagse opleiding?

Tijdens de tweedaagse opleiding geven we de jongeren een aantal basisvaardigheden mee. De vorming bestaat uit 4 modules: 

 • EHBO en levensreddend handelen bij jonge kinderen: de jongeren leren hoe te reageren in een noodsituatie en oefenen verschillende reanimatietechnieken.
 • Verzorging van baby en peuter: tijdens deze workshop leren de jongeren een luier verversen, een flesje maken en leren ze bij over het slaap- en gedragspatroon van zuigelingen en peuters
 • Ontwikkeling van het jonge kind: tijdens deze module leren de jongeren meer over de psychologie van kinderen. Wat begrijpt een kleuter? Hoe kan je spelen met een peuter? Hoe ga je om met ongepast gedrag van de kinderen? 
 • Omgaan met de regels binnen het gezin: een babysitter komt terecht in een gezin waar al bepaalde regels en gewoonten gelden. Hoe ga je hier respectvol mee om? Hoe gedraag je je naar ouders? 

Daarnaast zijn er regelmatig terugkomdagen waarop we de babysitters toffe workshops aanbieden en ze zo hun vaardigheden kunnen aanscherpen.

Nog vragen?

Bekijk onze praktische info voor meer over SOSbabysit

Veelgestelde vragen